De fijne babbels met de ouders geven Els energie!

door VIVA-SVV

Els (52) is vrijwilliger bij één van de consultatiebureaus van VIVA-SVV. Negen maanden geleden startte ze in het consultatiebureau in de Banneuxwijk in Hasselt. 2 tot 3 keer per maand zet ze zich hiervoor in, samen met nog een andere vrijwilliger. Ze vormen samen het eerste aanspreekpunt voor ouders die met hun jonge kindjes (6 maanden tot 2,5 jaar) op controle-onderzoek komen voor opvolging van de ontwikkeling en de gezondheid van hun kind, alsook voor hun vaccinaties.

Hoe ben je bij VIVA-SVV terecht gekomen?

Een tijdje geleden zag ik een dringende oproep hiervoor. Mijn ander vrijwilligerswerk werd door corona stopgezet en ik wilde me graag terug engageren in mijn vrije tijd. Daarom ging ik op zoek naar iets anders. Ik ben heel graag thuis, maar ik vind het ook leuk om mij nuttig bezig te houden. VIVA-SVV was zeer blij met mijn komst. Veel van hun vrijwilligers behoorden namelijk tot een risicogroep, en mochten daarom tijdelijk niet meer aan de slag in de consultatiebureaus.

Welke taken neem je op jou?

Samen met een andere vrijwilliger verwelkom ik de ouders en hun kindjes. We stellen hen op hun gemak, wegen en meten de kindjes, noteren de waarden in hun boekje, houden goed in het oog dat de coronamaatregelen worden opgevolgd, ontsmetten het gebruikte materiaal, zorgen voor de administratie enzovoort. Vele ouders zitten met vragen. Wij kunnen daar als vrijwilliger niet altijd op antwoorden, maar dat hoeft ook niet. Een luisterend oor is soms al voldoende. Als we niet kunnen helpen verwijzen we hen door naar de aanwezige verpleegkundige of arts.

Wat vind je fijn aan vrijwilligerswerk?

Ik doe het voor de fijne contacten en de leuke babbels met de ouders. Ik krijg veel appreciatie voor wat ik, samen met de andere vrijwilligers, doe. Dat maakt me gelukkig. Ook de uitstappen die VIVA-SVV organiseert, zijn heel fijn.  Je ontmoet dan ook andere vrijwilligers. Uiteraard staan ie voorlopig op een laag pitje, maar na corona zal dat wel weer veranderen.

Welke plaats heeft vrijwilligerswerk in jouw leven?

Ik zorg graag voor anderen. In het verleden heb ik veel meegemaakt. Ik ben namelijk 2 zeer dierbare personen verloren. Via vrijwilligerswerk probeer ik die leegte een beetje op te vullen, en te zorgen voor mensen. Vrijwilligerswerk geeft me veel voldoening.

Welke boodschap heb je voor mensen die eraan denken om vrijwilligerswerk te doen?

Niet twijfelen, gewoon proberen, zeker als je wat vrije tijd over hebt. Je gaat maar zo vaak je zelf wil of kan. Je helpt mensen, krijgt enorm veel appreciatie en je bent nuttig bezig. Ook het sociale aspect is zeer waardevol. Dus gewoon doen!

Nieuwsgierig naar vrijwilligerswerk? Bekijk hier hoe je vrijwilliger van VIVA-SVV kan worden: https://www.viva-svv.be/vacatures.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.