Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

Als vrouwen stoppen, stopt de wereld met draaien

door VIVA-SVV

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, toonden we dat als vrouwen stoppen, de wereld stopt met draaien. Door te staken op het werk, het huishouden een dagje te laten voor wat het is, de zorg voor kinderen en ouderen aan mannen over te laten of een dag niets te consumeren, willen we tonen dat vrouwen belangrijk en onmisbaar zijn. Dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen. Dat ze gelijk behandeld moeten worden. Dat is anno 2019 helaas nog steeds nodig.

Gelijk loon voor gelijk werk

In België verdienen vrouwen 20 % minder dan hun mannelijke collega’s. Bijna 1 op de 2 vrouwen heeft een deeltijdse baan, vooral om de combinatie met allerlei onbetaalde zorgtaken de baas te kunnen. Gemiddeld besteden vrouwen 8 uur per week meer tijd aan het huishouden en de kinderen dan mannen. Op latere leeftijd hinken vrouwen nog steeds achterop, met een pensioen dat gemiddeld 25 % lager ligt dan dat van mannen; voor vele vrouwen zelfs onder de armoedegrens.

Vrouwen slachtoffer van geweld

Wereldwijd wordt 1 op de 3 vrouwen in haar leven geconfronteerd met partnergeweld. Jaarlijks worden 3 miljoen meisjes slachtoffer van genitale verminking. In België gebeuren er naar schatting iedere dag 100 verkrachtingen.

Vrouwen en zwangerschap

Meer dan 225 miljoen vrouwen op vruchtbare leeftijd die een zwangerschap willen vermijden hebben geen toegang tot moderne anticonceptie. Tienerzwangerschappen zijn in vele landen schering en inslag; in Ecuador bevallen iedere week 40 meisjes van 10 tot 14 jaar oud. Meer dan 25 miljoen vrouwen per jaar ondergaan een onveilige abortus, vaak met gevaar voor hun eigen gezondheid en leven, omdat  abortus in hun land illegaal is.

Vrouwen en carrière

Te weinig vrouwen kunnen doorgroeien tot aan de top, zowel in de politiek als in het bedrijfsleven. Minder dan 1/4 van alle parlementairen wereldwijd zijn vrouwen. Minder dan 1/3 van alle hogere managementposities worden ingevuld door vrouwen.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan …

Reactie toevoegen

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.