Laat je tranen lekker stromen

door Isa Verlaenen

Iedereen heeft wel eens zo’n momentje: je voelt een krop in je keel ontstaan en kijkt snel weg, onopvallend probeer je met een puntje van je mouw het vocht uit je ooghoek weg te vegen. Maar dat alles is tevergeefs want al snel voel je de tranen over je wangen rollen. Soms van geluk, soms van verdriet of zelfs woede, soms gebeurt het bij een emotionele film, soms bij een ontroerend lied. Je kan het niet tegenhouden. De tranen wellen spontaan op. Veel mensen schamen zich wanneer dit gebeurt. Ze vinden het moeilijk om zich kwetsbaar te tonen en vrezen dat huilen als teken van zwakte gezien zal worden. Maar laat die tranen maar rollen, want… ik heb het even opgezocht en huilen is goed voor ons! 

Huilen is goed voor ons

  • Tranen zijn een ontlading, een opwelling van emoties die uit je ooghoek barst. Na het wenen voel je je opgelucht. Iedereen weet dat gevoelens opkroppen je vroeg of laat zuur zal opbreken. Laat die emmer dus maar overlopen.
  • Wanneer je huilt, maakt je lichaam 2 hormonen aan: opioïden en oxytocine. Dit worden ook geluks-hormonen genoemd want ze zorgen ervoor dat je (fysieke of emotionele) pijn afneemt. Huilen bezorgt je dus een natuurlijke high!
  • Wenen doet je relativeren. Na het huilen zie je de dingen vaak weer meer in proportie.
  • Huilen in gezelschap zorgt voor empathie: een troostend gebaar, een beetje begrip, een schouderklopje, een oprechte omhelzing… Je voelt je na het huilen beter begrepen en gesteund. Het is belangrijk om te weten dat je je soms eens mag laten gaan.

Maar ook puur fysiek heeft wenen heel wat voordelen

  • Wanneer je weent worden je ogen tijdelijk rood of gezwollen. Maar na het huilen, staan je ogen helderder en stralen ze meer.
  • Iedere lens-drager moet wel eens bij-druppelen, als je huilt, zorg je voor een natuurlijke bescherming tegen uitdroging.
  • Je traankliertjes worden gespoeld: brandende ogen hebben weer even afkoeling gehad.
  • Wanneer je huilt, ontstaat er gelijktijdig ook snot en gebruik je al snel een zakdoek. Bijgevolg wordt dus ook het vuil uit je neus verwijderd.
  • Tranen verwijderen giftige stoffen uit je lichaam die er door stress verzeild zijn geraakt.
  • Het zout uit je traanvocht heeft een reinigende werking tegen bacteriën.

 

Schaam je dus niet langer wanneer je de bui voelt hangen.

Denk aan dit artikel en zing desnoods André van Duins plaatje loeihard mee:
Dus schreeuw het uit over de daken, niets met anderen te maken als je huilt
dus laat je tranen lekker stromen, laat die regenbui maar komen als je huilt
want als je lekker huilen kan dan huil ik met je mee
en als je samen huilt, dan huilen we gewoon voor twee

geschreven door vrijwilligster Ann

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.