Vrijwilligers zijn broodnodig

door VIVA-SVV

Helpende handen tijdens de coronacrisis
De oproep van VIVA-SVV om mondmaskertjes te maken, viel niet in dovemansoren. Vrijwilligers gingen naarstig aan de slag en naaiden mondmaskers. Een van de vrijwilligers is Lilia Mertens. Céline Heijkants belde haar op. Wat drijft haar? Lees het interview.

Wat maakt dat je je momenteel in zet als vrijwilliger en wat doe je? 
Momenteel ben ik voorzitster bij VIVA-SVV Fresia, een hobbyclub in Oostmalle. Al 45 jaar ben ik lid en actief betrokken bij de werking. Naast mijn taken als voorzitster, geef ik les in kantklossen en borduren. Daarnaast help ik af en toe ook bij andere handwerkactiviteiten zoals breien. De hobbyclub gaat door op maandagavond, dinsdagmiddag en dinsdagavond. We zijn met 65 enthousiaste creatievelingen. Best een grote club. Door de coronacrisis help ik bij het maken van mondmaskers. De kinesist waar ik naartoe ga voor de revalidatie van mijn knie vertelde me dat een woonzorgcentrum hier grote nood aan had. Ook VIVA-SVV liet ons weten dat er een groot tekort was en moedigde ons aan om waar mogelijk te helpen. Ik kon niet bij de pakken blijven zitten en besloot een handje te helpen. In totaal maakte ik er ondertussen al 41. Dit ging vlot, op een halve dag had ik er al 21. 
De helft maakte ik met elastiekjes, de andere helft met koordjes. Gelukkig had ik het materiaal thuis liggen, zo hoefde ik niet naar de winkel om nieuwe dingen te kopen. Ik bracht 21 mondmaskers naar het woonzorgcentrum in Malle. De overige liggen voorlopig nog thuis. Enkelen van mijn vrienden met een verhoogd risico kwamen ook al maskers halen.

lilia mondmaskers

Het is erg fijn op deze manier een waardevolle bijdrage te kunnen leveren. 

Waarom vind je dit engagement belangrijk? Welke plaats heeft vrijwilligerswerk in jouw leven?
Vroeger was ik huisvrouw en dus thuis wanneer mijn man ging werken. Ik had nood aan minstens één dag per week iets buitenshuis doen. Via mijn moeder ben ik zo bij de VIVA-SVV Fresia uitgekomen. De club was toen nog kleiner. 
Ik merkte door mijn betrokkenheid bij de hobbyclub de waarde van “ontspanning bieden”. Je engageren bij een vereniging geeft je de mogelijkheid om anderen zich goed te doen voelen, maar ook te connecteren met anderen en even écht te ontspannen. 

Onlangs kwam er een erg fijne dame bij onze groep die sinds kort weduwe is. Ik moedigde haar aan om toch één keer per week naar Fresia te komen. Na veel twijfelen deed ze dit en ze bloeide meteen open. Het is erg mooi om te zien hoe deze dame meteen werd opgenomen door de groep en haar plaats vond. Ze heeft er duidelijk veel aan. Het is er waardevol om mensen te helpen verbinding te maken met anderen en zich zo beter te doen voelen. 
In deze periode haal ik natuurlijk alles uit de kast om bezig te zijn. Handig meegenomen dat ik vlot ben in handwerk, zo kan ik nu ook helpen. De mondmaskers waren zo gemaakt en je helpt er anderen mee. 

Welke boodschap heb je voor mensen die erover twijfelen om zelf ook te helpen?
Het belangrijkste is voor jezelf uit te maken OF je iets wil doen en vervolgens WAT je wil doen. Het is niet omdat iemand uit je omgeving zich inzet, dat jij dat ook moet doen. Het moet iets zijn dat je wil doen én dat bij je past. Wanneer je goed kiest, is jezelf voor een doel engageren erg fijn. Je krijgt er veel vriendschap en warmte voor terug. Het voelt goed en je doet het graag. Denk op voorhand gewoon goed na.

Wil je ook aan de slag als vrijwilliger?
Info: Céline Heijkants T 03 285 43 30 - E vrijwilligers.304@viva-svv.be

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.