Praten met tieners: Wat zeg je dan? Wat doe je dan?

door VIVA-SVV

Pubers in huis? Het is wat! 5 tips om beter te communiceren.

Praten met pubers. Het is niet altijd een evidentie. Vaak krijg je enkel een ‘ja’ of een ‘neen’. En dan heb je nog geluk! Want vaak is het ook ‘bemoei u niet’, ‘laat me met rust’,… Hoe kan je er voor zorgen dat je toch een goed gesprek met hen kan voeren? We geven je alvast 5 tips mee.

We maken vaak de fout van praten tégen onze puber in plaats van praten mét je puber. De manier waarop we de dingen zeggen komen vaak gewelddadiger over dan we zelf denken. ‘Je doet wat ik vraag’, ‘je woont hier niet alleen’,… zijn zinnen die we te snel gaan gebruiken. Helaas hebben deze ook een tegengesteld effect.

1.            Een gesprek is geen verhoor

Let op dat je je puber niet overstelpt met teveel vragen. Dan lijkt het al snel op een verhoor en klappen ze dicht. Vraag hen wel hoe ze zich daarbij voelen, maar peuter niet alle details uit een verhaal.

2.            Toon zelf je emoties

Ruzies gaan vaak over taken die niet worden opgevolgd of afspraken die niet worden nageleefd. Vaak worden we dan boos omdat we ongerust zijn of ons er zelf niet goed bij voelen. Durf dat te benoemen. Zeg niet ‘Je was te laat! 22u is 22u, geen discussie!’ maar probeer ‘Als je te laat thuis komt dan maak ik mij ongerust omdat ik bang ben dat er iets verkeerd is gelopen.’ 

3.            Duidelijke grenzen stellen

Niets vervelender dan geen duidelijkheid over grenzen. Als je puber de grenzen niet duidelijk kent, gaan ze vaak overtreden worden. Als ze de ene dag dit verwacht en de andere dag dat, dan is dat heel onduidelijk. Heb je vaak conflicten over hetzelfde? Zit dan samen met je puber en bespreek welke grens je daar wil stellen en zoek een middenweg die voor beide partijen goed aanvoelt.

4.            Toon belangstelling voor hun wereld

De puber is expert over zijn eigen interesses en leefwereld. Vaak zijn ze bezig met zaken die ons niet interesseren waardoor we niet oprecht gaan luisteren. Probeer dat wel te doen. Luister als ze over hun games, kleren, hobby’s, feestjes, Tv-programma’s,… praten. Probeer je eigen mening voor jezelf te houden en zorg ervoor dat je puber zich gehoord voelt.

5.            Humor

Met pubers in huis zijn veel gesprekken stressvol en op de rand van een strijd. Maar vergeet niet te lachen! Zie de humor in van hun gedrag en relativeer. We zijn zelf ook pubers geweest, elkaar plagen en mopjes maken over nutteloze ruzies kunnen de sfeer in huis luchtig houden.

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.