Nieuwe trend! Ga jij al bosbaden?

door VIVA-SVV

Je hebt er vast al van gehoord. Een nieuwe trend: bosbaden! Ga je dan in bad in een bos? Neen, we gaan niet letterlijk in bad. Maar we dompelen ons onder in een groene omgeving en leren met al onze zintuigen genieten van het bos en de natuur. Even loskomen van alle drukte, onze smartphone, onze job en alle andere verplichtingen!

Wat is bosbaden?

In de huidige maatschappij is het geen uitzondering om het druk, druk, druk te hebben. We werken hard, willen goede ouders en vrienden zijn en willen natuurlijk nog genoeg tijd hebben om van het leven te genieten. Alleen heeft dat drukke bestaan soms kwalijke gevolgen voor onze gezondheid. Het aantal mensen met een chronische ziekte zoals langdurige stress, diabetes, te hoge cholesterol… neemt toe. Er begint steeds meer aandacht te komen voor onze levensstijl. En dat is goed, want een deel van onze gezondheid hebben we zelf in handen.

 

Dat we voldoende moeten bewegen en evenwichtig moeten eten, dat weten we al langer. Maar dat de natuur een positief effect heeft op onze gezondheid, daar staan we nog te weinig bij stil.

 

6 voordelen van bosbaden!

Welke voordelen biedt die natuur dan? Welk effect heeft een bosbad op mij? Hier geven we alvast 6 voordelen van bosbaden mee!

  1. Natuur zet aan tot bewegen. De nabijheid van natuur zorgt ervoor dat mensen meer bewegen. En dat bewegen goed is voor lichaam en geest, daar wordt niet meer aan getwijfeld.
  2. Natuur zorgt voor een betere aandacht en concentratie. Natuur kan helpen bij het herstel van stress en aandachtsmoeheid. Niet alleen de blootstelling aan de natuur, ook het zicht op een groene omgeving geven reeds een positief effect!
  3. Natuur heeft een positieve invloed op onze stemming. We zien een daling in stress als mensen zich meer in de natuur begeven.
  4. Blootstelling aan de natuur zorgt voor een beter nachtrust. En we weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is voor iedereen!
  5. Ons meer in de natuur begeven zorgt voor minder ziektes. Wie vaker in de natuur komt, heeft minder kans op diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen.
  6. Minder depressieve gevoelens dankzij groen. Een wandeling is het bos scoort op alle vlakken beter dan een wandeling in de stad: het zorgt voor een daling van depressieve gevoelens, angst en vermoeidheid, terwijl het energiepeil net toeneemt.

Graag zelf eens van een bosbad genieten? Schrijf je dan snel in en ga met onze begeleidster, gecertificeerd wandelcoach Soraya op pad!

 

Soraya: "Ik heb altijd passie gehad voor de natuur en natuurlijk eten, ik deel graag mijn positieve ervaringen met mensen. En wat is er leuker dan je passie te delen!
We horen de laatste tijd meer over de voordelen van wandelen en over bosbaden. Maar wandelen behelst natuurlijk veel meer dan een lijstje met gezondheidsvoordelen. Tijdens de wandelingen krijg je hierover meer informatie.
Een bosbad is geen therapie, maar reikt handvatten aan om nog meer te genieten van wandelen en om er zo veel mogelijk voordelen uit te halen."

 

Graag zelf eens proberen?
19 april om 10u, Parkbos te Gent
10 mei om 10u,  natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen te Gent
7 juni om 10 u, stadspark Citadel te Gent
Kostprijs
€5 (inclusief thee, begeleiding en notitieboekje)
Inschrijven en meer info
E o-vl@viva-svv.be
T 09 333 58 08

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.