Javascript en cookies zijn nodig om deze site te bekijken

PAARDenKRACHT

door Isa Verlaenen

Na een geslaagde reeks hippotherapie in 2019 besloten we deze activiteit in te bedden in een gloednieuw project: PAARDenKRACHT. Het opzet is: gezinnen in Limburgse asielcentra via vrijwilligers en hippotherapie verbinden met de buurt en hun weerbaarheid en welbevinden vergroten. Educatief medewerkster Stephanie heeft de teugels van het project in handen en wordt ondersteund door haar collega Lore. In dit artikel nemen we je – op een drafje – mee doorheen het project.

 

Wat willen we doen?

Het is niet eenvoudig voor asielzoekers die in ons land terechtkomen om hun plekje in de samenleving te vinden en zich succesvol te integreren. Met het project PAARDenKRACHT willen we vrouwen en hun gezinnen in opvangcentra ondersteunen in dit proces.

 

Hoe willen we dat doen?

  • Via hippotherapie! Deze families zijn hun thuisland ontvlucht omwille van verschillende, vaak traumatiserende, redenen. Ook hier komen ze terecht in een zeer ongewone situatie. Ze worstelen vaak met angsten, hebben een laag zelfbeeld of voelen zich minderwaardig in onze maatschappij. Hippotherapie kan hen helpen om die angsten te overwinnen, de communicatie binnen het gezin te verbeteren en het zelfvertrouwen te herstellen.

 

  • Via buurtwerking! We brengen deze gezinnen via PAARDenKRACHT in contact met lokale bewoners van de gemeente waarin het asielcentrum staat. De gezins-workshops zullen immers toegankelijk zijn voor iedereen van de buurt. Zo zorgen we voor interactie tussen de bewoners van het asielcentrum en de omgeving. Nieuwkomers en locals leren elkaar kennen en werken vooroordelen weg. Hippotherapie vergemakkelijkt het contact tussen gezinnen uit de buurt en het asielcentrum. Een paard kent geen vooroordelen en begrijpt enkel lichaamstaal, iedere deelnemer start met gelijke kansen.  De coaches stimuleren de deelnemers om in interactie te gaan met het paard én de andere deelnemers. Zo vormen de paarden een brug tussen de verschillende gezinnen en kunnen er nieuwe vriendschappen ontstaan. Een sociaal netwerk uitbouwen is belangrijk voor het integratieproces en vergroot de kansen op de arbeidsmarkt en op school.

 

  • Via vrijwilligers! Zij spelen een sleutelrol in dit project. Ze zijn de lijm tussen de hippotherapeut, de gezinnen uit het asielcentrum en de gezinnen uit de buurt. Voor de workshops plaatsvinden, zijn er ontmoetingsmomenten tussen de vrijwilligers en de gezinnen waardoor er een vertrouwensband kan groeien. De vrijwilligers leggen duidelijk uit wat PAARDenKRACHT inhoudt en welke kansen dit kan bieden. Ze zijn het luisterend oor binnen de muren van het opvangcentrum. Buiten de muren begeleiden ze de gezinnen naar de activiteiten, ondersteunen ze hen tijdens de workshops en moedigen ze de interactie met andere gezinnen aan. Ze kunnen ook helpen met andere algemene vragen of zorgen. We zetten sterk in op ondersteuning door vrijwilligers en hopen dat zij ook na dit project verder contact houden met de deelnemers van de workshops.

 

Wie zijn onze vrijwilligers?

 

Veerle

 

 

 

 

 

 

VEERLE (?)

Job: hippotherapeute en leerkracht wetenschappen

Waarom VIVA? Ik ben al jarenlang lid van de Voorzorg en leerde zo ook VIVA-SVV kennen. Ik sta achter de visie en vind het belangrijk om met de fysieke en mentale gezondheid van mensen bezig te zijn. VIVA-SVV is een organisatie met een open geest die nieuwe dingen wilt uitproberen.

Waarom hippotherapie? Met hippotherapie combineer ik mijn opleiding in de wetenschappen en psychologie met mijn passie voor paarden en gezondheid. Het is een heel eerlijke vorm van therapie omdat de feedback van een paard onbevooroordeeld is. Iedereen is voor een paard gelijk. Een paard is hoogsensitief en reageert meteen op wat het voelt. Daarover communiceert het op een non-verbale manier. Omdat ik mijn paarden door en door ken, kan ik hun lezen. Ik fungeer dus als een soort vertaler.

Vanwaar je interesse om te werken met nieuwkomers? Ik geef les in het secundair onderwijs maar ook in het tweedekansonderwijs. Ik vind het belangrijk om mensen met een complexere achtergrond te helpen. Voor hippotherapie hoef je het Nederlands niet persé machtig te zijn. Lichaamstaal is lichaamstaal: bang zijn in het Turks is hetzelfde als bang zijn in het Chinees of Nederlands. Het is uiteraard wel belangrijk dat er respect is voor de paarden.

Wat is jouw favoriete quote? A thing of beauty is a joy forever (John Keats)

 

Piroska

PIROSKA (51)

Job: vrijwilligerswerk

Waarom VIVA? Door mijn militair ruststatuut ben ik op vervroegd pensioen en kan ik niet meer werken. Maar ik ben een bezig bijtje, dus ik kwam al snel in de vrijwilligerswereld terecht. VIVA-SVV is enorm laagdrempelig. Ik heb al veel gedaan bij VIVA-SVV: schrijven, administratieve taakjes…

Wat trekt jou aan in dit project? Alles! Het is op mijn lijf geschreven. Het woord ‘paard’ moet maar vallen en ik spring al recht. Daarnaast heb ik een zwak voor the underdog, ik ben erg begaan met mensen die uit de boot dreigen te vallen. Samen met mijn dochter ga ik bijvoorbeeld ieder jaar dekens naar daklozen brengen als het koud begint te worden. Dat geeft ons een goed gevoel: the givers-high. Ik ben zelf ook door een moeilijke tijd gegaan, dus ik weet hoe zwaar die zoektocht naar hulp kan zijn. Als je de taal niet kent, wordt het alleen maar ingewikkelder.

Welke talen spreek je? Ik spreek zowel Nederlands als Hongaars als moedertaal, in het Engels en Frans trek ik mijn plan, op mijn Spaans staan intussen heel wat haren. Ik ben een aantal jaar getrouwd geweest met een Arabier, dus als ijsbreker zou ik ook nog wel een grapje in het Arabisch kunnen proberen!

Heb je ervaring met paarden? Ik ben lang maniakaal met paarden bezig geweest samen met mijn zus. We zouden er ‘O-benen van krijgen’ zei mijn broer altijd. Sinds vijftien jaar heb ik er geen meer, ik vind dat je paarden en kinderen niet kan combineren. Ze verdienen beiden al je aandacht.

Wat is jouw favoriete quote? Behandel een ander zoals je zelf behandelt wil worden

 

Emmelie

EMMELIE (20)

Studie: kleuteronderwijs

Waarom VIVA? Voor mijn opleiding kregen we de opdracht vrijwilligerswerk te doen dus ben ik via het internet op zoek gegaan naar interessante vacatures en zo kwam ik bij VIVA-SVV uit. Omdat het door Corona nog onzeker is wanneer het project PAARDenKRACHT kan starten, ga ik alvast in een asielcentrum helpen. Maar dit project spreekt me enorm aan; dus wanneer het kan starten, neem ik het er met plezier bij!

Wat trekt jou aan in dit project? Ik ben een sociaal en behulpzaam persoon, door corona kan ik dus niet echt mijn ei kwijt. Maar via vrijwilligerswerk kan dat wel. Ik vind het heel waardevol om mensen te ontmoeten met andere achtergronden en om me er zo ook bewuster van te worden dat niet iedereen het even goed heeft. Ik hoop dat ik de mensen in asielcentra een warme welkom kan bezorgen.

Welke talen spreek je? Engels en Nederlands zijn mijn moedertaal, in het Frans zou ik me ook moeten kunnen behelpen.

Heb je ervaring met paarden? Ik heb altijd paardgereden als hobby en ik ben vorig jaar op uitwisseling geweest naar Canada. Daar hielp ik mee als begeleider van de paarden in een organisatie die hippotherapie gaf aan mensen met een beperking.

Wat is jouw favoriete quote? Geluk begint pas als je het met een ander kunt delen.

 

Camilla

CAMILLA (25)

Studie: Master in Strategy & Innovation Management

Waarom VIVA? Ik verblijf voor mijn Master twee jaar in België, het is natuurlijk jammer om net tijdens Corona in een ander land te zijn. Zo leer ik niet veel mensen kennen, daarom ging ik via Facebook op zoek naar leuk vrijwilligerswerk.

Wat trekt jou aan in dit project? Het beste werk dat je kan doen; is je ten dienste stellen van de mensheid. Tijd investeren in het helpen van anderen, geeft zo veel voldoening. Je krijgt meer dan je geeft. Ik heb eerder ook vrijwilligerswerk met weeskinderen gedaan, dat was een enorm fijne ervaring.

Welke talen spreek je? Aangezien ik uit Kameroen kom, spreek ik perfect Frans, maar ook Engels is geen enkel probleem. Nederlands probeer ik, maar het is geen makkelijke taal!

Heb je ervaring met paarden? Als kind ging ik graag paarden aaien, verder reikt mijn ervaring niet. Maar ik kijk er naar uit om meer te leren over hippotherapie.

Wat is jouw favoriete quote? Be the change you want to see in the world!

 

Merel

MEREL (18)

Studie: orthopedagogie 

Waarom VIVA? Op school kregen we de opdracht om ons voor veertig uur te engageren in vrijwilligerswerk. Die opdracht sprak me meteen aan dus ik ben meteen op zoek gegaan via de website  www.vrijwilligerswerk.be en daar stootte ik op het project PAARDenKRACHT.

Wat trekt jou aan in dit project? Tot mijn zeventiende heb ik paardgereden, dus dat luik in de vacature trok meteen mijn aandacht. Daarnaast was ik ook op zoek naar iets origineels, deze vacature sprong er wel tussenuit. In mijn middelbare school was er een OKAN-klas. Één meisje uit Syrië kwam in onze klas terecht vanaf dat ze voldoende Nederlands sprak, ik bouwde een goede band met haar op. Sindsdien trek ik me het lot van vluchtelingen veel meer aan.

Welke talen spreek je? Nederlands uiteraard, maar ook in het Frans en Engels trek ik mijn plan, verder kan ik een beetje Duits.

Heb je ervaring met paarden? Ik ben zeker een paardenmeisje en ik zou graag ook meer te weten komen over hippotherapie.

Wat is jouw favoriete quote?

 

Als corona het toelaat, start het project vanaf mei 2021 in Sint-Truiden, Lanaken en Houthalen. Ben je geïnteresseerd om ook deel uit te maken van dit project als vrijwilliger of hippotherapeut?  Of wil je samen met je gezin deelnemen aan de workshops hippotherapie?

Stuur dan een mailtje naar stephanie.dubois@viva-svv.be

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.