Wat is VIVA-SVV?

VIVA-SVV is een vrouwenvereniging die het welzijn van vrouwen verhoogt via gedurfde campagnes, innovatieve projecten en hartverwarmende activiteiten. Dat doen we aan de hand van thema’s die behoren tot de interesses, belangen en leefwereld van vrouwen.

Onze organisatie is actief in heel Vlaanderen, en bestaat uit een nationale, een regionale en een lokale werking. De lokale groepen, gedragen door onze vrijwilligers, staan centraal. Deze duizenden geweldige mensen zijn de drijvende kracht achter VIVA-SVV. Ze kunnen op hun beurt voor ondersteuning en omkadering rekenen op onze 30 enthousiaste collega’s op de 5 regionale contactpunten.

Vrouwen onder druk

We kunnen nog altijd niet spreken van echte gendergelijkheid in onze samenleving. Denk onder andere aan de #MeToo-beweging die massaal veel getuigenissen over seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het licht bracht. Gemiddeld nemen vrouwen nog steeds het grootste deel van huishoudelijk werk en emotionele arbeid op zich. Er is niet alleen een loonkloof, maar ook een gezondheidskloof. Onwetendheid over het vrouwenlichaam in de medische wereld brengt de levens van vrouwen in gevaar. Ze lopen een hoger risico om in armoede terecht te komen. En dan hebben we het nog niet over body shaming en victim blaming gehad, dat hun psychisch welzijn verder onder druk zet.

Wat doet VIVA-SVV?

Daarom is het vandaag meer dan ooit nodig om vrouwen te blijven verbinden, te versterken en aan te zetten tot actie in hun eigen leven en omgeving. Dat is wat VIVA-SVV doet: we brengen vrouwen samen, inspireren hen en komen op voor hun belangen. Als maatschappijkritische vereniging streven we naar gelijke kansen voor iedereen en solidariteit tussen zowel vrouwen onderling, als tussen mannen en vrouwen. We bestrijden discriminatie, stimuleren participatie en verhogen het volume van de vrouwelijke stem. Met onze acties vergroten we het draagvlak voor een inclusief feminisme. We bouwen aan een samenleving waar alle vrouwen zich goed in hun vel voelen en onbeschaamd zichzelf kunnen zijn.

Heel wat actuele thema’s komen aan bod in onze projecten: seksualiteit en relaties, gezin en ouderschap, imperfectie en geweld. De rode draden zijn daarin altijd gendergelijkheid en gezondheid.

Meer weten over wat we doen en waarom we het doen? Neem contact op!

VIVA-SVV, iets voor jou!

We organiseren allerlei activiteiten. Ongetwijfeld zit er iets voor jou tussen! Kom naar een lezing over body positivity, sluit aan bij een Goed Genoeg-Ouderschapsspel, kom op adem tijdens een lessenreeks yoga of stap mee op street art wandeling. Leer je buren kennen op een buurtontbijt of haal je creatieve kant boven in een DIY-workshop. Meer het activistische type? Kom mee op straat of neem deel aan onze wittelintencampagne. Kortom, je vindt zeker je goesting in onze activiteiten

Wil je een regelmatige update van alles wat we doen? Abonneer je dan op ons tijdschrift Vizine, schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

Zelf actie ondernemen?

Denk je nu, ‘klinkt goed, maar het mag voor mij wat meer zijn’? Heb je zelf een nood gedetecteerd in jouw omgeving, heb je een briljant idee, of is er een thema van VIVA-SVV dat jou in het bijzonder interesseert? Geweldig! Dan kunnen wij je ondersteunen om daadwerkelijk in actie te schieten. Neem eens een kijkje bij onze vrijwilligersvacatures, ontdek wat je zo nog allemaal kan doen als vrijwilliger bij VIVA-SVV of contacteer meteen een medewerker. Wij staan te popelen om van je te horen!

logo viva-svv

De inhoud van de site kan veranderen naargelang je een andere regio kiest.